1η Διημερίδα αγροτουρισμού-γαστροτουρισμού-εναλλακτικών μορφών τουρισμού

AFISA

PROGRAMMA(1)-1 PROGRAMMA-2

PROSKLHSH

Σεμινάριο τροφίμων:

Το 2ωρο σεμινάριο θα ξεκινήσει με εισαγωγή στην μηχανική τροφίμων από τον κο Μαντά Χρήστο Μηχανικό τροφίμων της εταιρείας RENOVA-ENG, και  του εργαστηρίου Πανεπιστημίου Λάρισας.

 Περιγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν :

– Μαρινάρισμα πρώτων υλών με χρήση τεχνολογίας κενού. Θα προετοιμαστούν και θα μαριναριστούν τρόφιμα (κρέας, φιλέτα ψαριού, ξηροί καρποί ) με ειδικές μαρινάδες που θα περιλαμβάνουν κρασί, λάδι και σκόνες από βότανα. Η χρήση του μηχανήματος αυτού είναι απαραίτητη για μαρινάρισμα σε πραγματικό χρόνο (30 λεπτά ανά δείγμα) σε αντιδιαστολή  με την μέθοδο που χρησιμοποιείται έως τώρα με χρόνο 1-5 μέρες και τα μεγάλα μειονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως ο ειδικός χώρος αλλά και τα αυξημένα μικροβιακά φορτία  .Θετικό επίσης είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά για την μαρινάδα τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως τώρα.

– Ομογενοποίηση υγρών με χρήση τεχνολογίας υπερήχων. Θα γίνει ομογενοποίηση 2 υλικών(λάδι- μέλι, κρασί-μέλι, τσίπουρο-μέλι) χωρίς να αυξήσουμε την θερμοκρασία   των υλικών. Με  την σύγχρονη αυτή τεχνική καταφέρνουμε να κάνουμε ένα 2 εντελώς διαφορετικά υλικά χωρίς να χάσουμε τα αρώματά τους ή την θρεπτική τους αξία που θα είχαμε ως αποτέλεσμα στις ισχύουσες τεχνικές.

–  Αντίστροφη και Παγωμένη Σφαιροποίηση υγρών  (χυμών φρούτων, ελαιολάδου) για χρήση σε αλμυρή κουζίνα αλλά και σε coctail . Είναι δύο εξεζητημένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε διεθνείς κουζίνες αλλά και εταιρείες τροφίμων για να προστατεύσουμε κάποιο υγρό δημιουργώντας σκληρό περίβλημα από το ίδιο το υγρό.

Όλες οι τεχνικές αλλά και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι αυστηρά ελεγμένα ώστε να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να μην έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβή. Αντιθέτως είναι αποτελέσματα πολυετούς μελέτης και πειραμάτων για την εξέλιξη των ελληνικών τροφίμων και την ανάδειξη των  ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας ανάμεσα στις πιο καταξιωμένες του κόσμου

Posted on February 25, 2015, in File of upcoming events. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a comment